Egy magyar nábob, Kárpáthy Zoltán

Egy magyar nábob, Kárpáthy Zoltán

“Miben hasonlít a nyugatiakra? Abban, hogy látványos, színes eszközökkel szórakoztatni akar. Miben különbözik? Abban, hogy Várkonyi Zoltán látványosság és szórakoztatás kereteiben művészetet ad. (…) Rokonszenvesen kerülte az olcsó hatásokat. Mondhatnám így is: puritán eszközökkel, művészi alázattal csinált látványos, romantikus filmet.” Sándor Iván: Egy magyar nábob, Kárpáthy Zoltán. Jókai regényei filmen. In: Film Színház Muzsika, 1966/ 51. 4-5.

Forrás: Képes Újság, 1966/ 47. 18. ADT
Forrás: Képes Újság, 1966/ 47. 17. ADT

Forgatókönyv és fél évszázados barátság

A felvételeket hosszas szellemi munka és kutatás előzte meg. A forgatókönyvet Erdődy János jegyezte, akit a kor egyik legismertebb történelmi regényírójaként tartunk számon. Olyan művek fűződnek nevéhez, mint a Vörös Liliom városa, az Ezüstpáncélos Johanna, a Bocskorosok, vagy az Aretino Velencében. Filmen szinte állandó alkotótársa volt Várkonyi Zoltánnak, minden Jókai adaptációt (A kőszívű ember fiai, Fekete gyémántok) együtt készítettek, sőt az 1963-mas nagy sikerű krimi, a Foto Háber is művészi közösségüket viseli.

A kapcsolat nagy múltra tekint vissza. Várkonyi és Erdődy 1926-ban ismerkedtek meg, még a gimnáziumi éveikben. “Az iskolaévek végeztével nem szakadt meg a kapcsolatunk, amely mindvégig különösen alakult. Mint két billiárdgolyó: életpályánk hol találkozott, hol szétvált, néha hosszú időre is, majd megint találkozott.” Erdődy János: Fél évszázad emlékmorzsái. In: Várkonyi Zoltán. Szerk. Elbert János, Szántó Judit. Budapest, Magyar Színházi Intézet, 1980.

Tudtad?

Várkonyi Titusz (Várkonyi Zoltán édesapja) jó barátságot ápolt Krúdy Gyulával, akinek hatására számos Jókai regényt olvasott a család. Gyermekei (Várkonyi Zoltán, Várkonyi Noémi) is Jókai hősök inspirációjára kapták nevüket… A kis Várkonyi Zoltán kedvenc olvasmányai közé tartoztak a romantikus író művei.

Forgatás és a színészgárda

Többek között Vácrátóton, a Pozsony melletti Pálffy kastélyban (is) folyt a forgatás. Kőcserepyék rezidenciáját például Erzsébet királyné bútoraival rendezték be. Az árvíz jelenetet a Rákos patak mentén – egykori metszetek segítségével – erre a filmre felépített (két) utcában vették fel, amelyet a Vízügyi Főigazgatóság felügyeletével árasztották el vízzel.

A 14 millió forintos költségvetésben a casting a korabeli színjátszás krémjét vonultatta fel, olyan művészekkel, mint Latinovits Zoltán, Ruttkai Éva, Bessenyei Ferenc, Bitskey Tibor, Kovács István, Venczel Vera, Halász Judit, Szemere Vera, Kovács Károly, Básti Lajos, Bárdy György, Darvas Iván, Tomanek Nándor, Agárdy Gábor, Sulyok Mária, Pap Éva, Major Tamás, és Fonyó József, és Várkonyi Zoltán. Még a legkisebb szerepekben is olyan nagystílű színészek szerepeltek, mint Makay Margit.

Forrás: vimeo.com
Forrás: imdb.com
Forrás: vimeo.com

Londoni siker

A British Film Institut által rendezett londoni Magyar Filmhét legnagyobb közönségsikere az Egy magyar nábob volt. Olyan kitűnő alkotások kerültek repertoárra ezen a programon, mint Ranódy László rendezésű Pacsirta, Szabó István új generációs nemzedéki filmje, az Apa – egy hit naplója, vagy Kovács András Hideg napok rendezése. A brit fővárosban a nagy siker következtében majdnem egy évig még műsoron volt a film.

Forrás: Film Színház Muzsika, 1967/ 40. 8. ADT

A teljes körűen restaurált, digitalizált film a címre kattintva megtekinthető: Egy magyar nábob, Kárpáthy Zoltán

A cikk az ADT segítségével készült.

Kiemelt kép/ forrás: port.hu