A makrancos hölgy

A makrancos hölgy

Bemutató: Magyar Néphadsereg Színháza, 1956. 10. 12. (rendező: Apáthi Imre)

Őkatasága”

„Művészegyüttes csak jókedvében produkálhat ilyen előadást, mint a felújított Makrancos hölgy. Minden tagja úgy játszik, hogy maga is élvezi, s szinte aranyhalként lubickol éltető elemében. Nem csak a címszerepet játszó Ruttkai Évára és „őkataságát” megzabolázó Szabó Sándorra érvényes ez, hanem az egész színészgárdára, s a rendező, Apáthi Imre munkájára is.” Kis Erzsébet: A makrancos hölgy. A Magyar Néphadsereg Színházának előadása. In: Esti Budapest, 1956/ 244. 7.

„Művész legyen a talpán, aki ezt a bonyolult feladatot jól megoldja. Nos, Ruttkai Éva az a talpán – és emellett minden ízében. Mindjobban szeretjük, élvezzük színekben, árnyalatokban kifogyhatatlan, sokrétű, igaz játékát. Szerepről szerepre közeledik a legnagyobb magyar színésznők színvonalához.” Rajki András: Színházi bemutatók. Makrancos hölgy. In: Népszava, 1956/ 242. 3.

Bianca

Néhány nappal az októberi forradalom kitörése előtt dobbantott Shakespeare klasszikusa Budapesten. A vígjáték parádés szereposztásában – például: Szabó Sándor, mint Petruchio, Bitskey Tibor, mint Lucentio – a Liliomfi által színésznővé avanzsált ifjú színházrendezőnő, Krencsey Marianne alakította Biancát.

Fotó: Farkas Tamás/ Forrás: ide kattintva!

Kiemelt fotó/ forrás: Farkas Tamás/ ide kattintva!

A cikk az ADT segítségével készült.