Mese a 12 találatról

Mese a 12 találatról

’56 táján

“Különös érzés beülni a mozi nézőtérre, amikor olyan filmet játszanak, amely közvetlenül az októberi események előtt készült. Vajon megállja-e a valóság próbáját mai szemmel nézve is? Hiszen annyi mindenre nézünk most más szemmel! Ennek a jellegzetesen budapesti történetnek pedig elvitathatatlan érdeme, hogy most is igaznak, s még most is bátornak érezzük.” Mese a 12 találatról. Új magyar játékfilm. In: Zalai Hírlap, 1957/ 64. 5.

Kora nyári hangulatok

“A rendezés legnagyobb erénye, hogy meghökkentően hiteles, friss, életszerűség lengi át az egész filmet. (…) A hangulatos pesti képek csakúgy, mint Fényes Szabolcs stílusos zenéje sokban segítik a rendező és a színészek munkáját.” Illés Jenő: Mese a 12 találatról. In: Esti Hírlap, 1957/ 32. 2.

“Formájában, stílusában, bizonyos megoldásokban sok hasonlóságot mutat a Mese a 12 találatról az olasz neorealista és a jó francia filmekkel.” Mese a 12 találatról. Új magyar játékfilm. In: Zalai Hírlap, 1957/ 64. 5.

Ruttkai Éva, Darvas Iván. Forrás: mafab.hu
Darvas Iván, Ruttkai Éva. Forrás: Pinterest

A számos műfajban remekművet létrehozó Makk Károly a hazai modernista vígjáték egyik emblematikus alkotását rendezi 1956-ban. A forradalmi események előtt (a forgatás ’56 nyara) epizodikusan jelennek meg a hétköznapi gondokból kitörni vágyó karakterek. A film atmoszférája szellős, pozitív, optimista, amelyben keveredik a háború előtti vígjátékok tradíciója a modern stílussal. Valóságos generációs keveredés a Mese a 12 találatról, amelyben az idősebb- és a fiatal filmes gárda egyaránt képviseli magát.

A háború előtti hagyományt Békeffy István (Az okos mama 1935, Elnökkisasszony 1935, A kölcsönkért kastély 1937, Rozmaring 1938) és Jenei Imre (Balkezes angyal 1940, Férjet keresek 1940) forgatókönyvírók képviselik.

A modern, új generációs tendenciát pedig Bacsó Péter (Nyáron egyszerű 1964, Szerelmes biciklisták 1965, Fejlövés 1968) és Szász Péter (Éjfélkor 1957, Utószezon 1966, Szépek és bolondok 1976) reprezentálja.

A kissé gunyoros, mégis szerethető narrátor (Várkonyi Zoltán), a szinte szkeccsekből összeállított dramaturgia, a csípős társadalomkritika, mind-mind meghaladják a hagyományos vígjáték műfaji sémáját, a modernista filmdramaturgia felé mutatva.

Az eredeti helyszíneken forgatott sztárparádéban olyan szereplők kapnak helyet, mint Ruttkai Éva, Darvas Iván, Tolnay Klári, Somló István, Peti Sándor, Psota Irén, Balázs Samu, Zenthe Ferenc.

És dizőz is van, csak nem akartam előre megmondani.”

Forrás: imdb.com

A digitálisan felújított teljes film elérhető (Youtube).

Kiemelt fotó/ forrás: Színművészetünk Klubja

A cikk az ADT segítségével készült.