Bözsi és a többiek

Bözsi és a többiek

A dolgozó nő, az asszony, az anya, a feleség, a barátnő prototípusát ebben a (flash backeket még meglehetősen kezdetlegesen használó) filmben Ruttkai Éva teszi teljessé és szerethetővé, mi több, a mai szemnek is bátran befogadhatóvá, aktualizálhatóvá.

A három részből álló egész estés TV-film, noha kaszkadőrködik a szocialista attitűd jellemvonásaival, mégsem mondható szocialista típusú alkotásnak, mert több ízben meghaladja, sőt, sokszor iróniával ábrázolja azt.

A Barta család és barátait, ismerőseit, jóakaróit, intrikusait, ügyes-bajos dolgait, az élet általános mozzanatait eleveníti meg Pongrácz Zsuzsa forgatókönyve. A női lelket ismerő írónő már olyan emblematikus alkotásban bizonyította tehetségét és rátermettségét releváns témájával, mint például a az Esős vasárnap. Bözsiben nincsenek meg a lelki mélyrétegek, mégis görbe tükröt tart a külsőségeknek és a felszínre túl sokat adó, képmutatásra hajlamos társadalmi életnek.

Keleti Márton rendezésében a sztori olyan, mint egy szürke hét jónapja, miközben feltűnik a korabeli színésztársadalom krémje: az ifjú Bujtor Istvántól Tomanek Nándorig, Psota Iréntől Szemere Veráig.

Hacser Józsa, Szemere Vera, Ruttkai Éva, Pécsi Ildikó, Csűrös Karola. Forrás: Film Színház Muzsika, 1969/ 19. 27. ADT
Avar István, Ruttkai Éva. Forrás: Film Színház Muzsika, 1969/ 2. 31. ADT

A nyugalmas, csetlő-botló, olykor rafinált, mégis butuska hétköznapok derűje süt ebből az élet fontos kérdéseit kívül hagyó, banális műből, ami egyszerűen nem akar több lenni annál, mint ami: csak egy kellemes, könnyed, buborékos limonádé.

Ruttkai Éva, Kiss Manyi. Forrás: Filmvilág, 1969/ 8. 1. ADT
Avar István, Ruttkai Éva. Forrás: Film Színház Muzsika, 1971/ 2. 29. ADT

“Hogy milyen jelentős a mértéktartás és a jó ízlés értéke a könnyű műfajban, abból Pongrácz Zsuzsa-Keleti Márton tévé-filmje, a hazai használatra készült Ruttkai-parádé ad kitűnő példát. (…) Ezt az egész játékot Bözsi tölti ki, Bözsi, aki egy személyben a többiek is, Bözsi, akiben több történik, mint vele és körülötte együttvéve. (…) Író, rendező, operatőr legfőbb érdeme, hogy engedte ilyen egyeduralkodóvá lenni, hogy teret adtak lefegyverző humorának, szépségének, mely nem adottság, hanem képesség, (…). Keleti Márton bölcs karmesterként vezényelte a kíséretet, könnyedén, tapintatosan alkalmazkodott a ragyogó szólistához.” Máriássy Judit: Revü és vígjáték. In: Film Színház Muzsika, 1968/ 14. 15.

Ruttkai Éva, Tomanek Nándor, Soós Edit. Forrás: Film Színház Muzsika, 1971/ 4. 26. ADT

A három részes sorozat részei:

Ötletek Nőnapra (1968)

A vendégség (1969)

Érettségi találkozó (1971)

Kiemelt fotó/ forrás: Film Színház Muzsika, 1967/ 50. 4.

A cikk az ADT segítségével készült.